7 Aralık 2015 Pazartesi

Bu Bir Kitap

Televizyon, bilgisayar, bilgisayar oyunları, cep telefonları, tabletler derken çocuklar kendilerini teknolojinin içinde buldu. Kimi nesiller bunu kademeli olarak yaşadı, kimi nesiller ise bu teknolojinin içine doğdu. Onlar televizyonsuz ya da cep telefonsuz bir hayatı düşünemiyor bile. 

Bu teknoloji hayatı kolaylaştırmakla birlikte farkında olmadan da zorlaştırdı aslında. Vaktinin çoğunu televizyon izleyerek geçiren çocuklar dikkat sorunları yaşamaya başladı. Gerçeklikle ilgili sorunlar oluşmaya başladı. Bununla beraber onlara yukarıdan aşağıya aktarılan bilgi, bilgelik ve eğitimde de sıkıntılar doğmaya başladı. Saniyeler içinde değişen görüntülere alışmışken sınıfta bir kişinin 40 dakika boyunca -pek de görsel malzeme kullanmadan- bir şeyler anlatmasına hem de aynı şeyden bahsetmesine anlam veremediler.  Ayakkabısının bağcıklarını bağlamayı beceremeyen bu nesil büyükanne ve büyükbabalarına telefonların nasıl kullanılacağı, tabletlerde nasıl gezileceğini anlatır oldu. Bununla beraber basit şeylerle baş etmeyi bilemediler.

Lane Smith, bu basit gerçeklikten yola çıkarak yazıp resimlediği Bu Bir Kitap tam da bu konuya değiniyor. Eşek, Fare, Maymun'un yer aldığı bu resimli kitapta olaylar şöyle gelişiyor:

Kanepesine oturmuş kitabını okuyan Maymun, Eşek'in soruları ile okumasını bölüyor. Yanından ayırmadığı dizüstü bilgisayarında sürekli tıklayarak işlem yapan, iletişimini semboller üzerinden sağlayan  Eşek bir nesne olarak kitabın ne işe yaradığını anlamaya çalışıyor. Maymun ise bilgisayarın fonksiyonlarını yerine  getirip getirmediğini anlamak için art arda sorular sıralayan Eşek'e sabırla yanıt veriyor. Eşek'se Maymun'un okuduğu kitabı eline alınca yanıtlarından fazlasını elde ediyor.  

Bu Bir Kitap, New York Times Yılın En İyi Resimli Kitabı seçildi ve birçok ödül aldı. 2014’te İllüstratörler Birliği tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen Lane Smith çocuklar için yazmaya, başkalarının çocuklar için yazdığı kitapları resimlemeye devam ediyor. 

Tuğçe Akyüz'ün Türkçeleştirdiği Bu Bir Kitap, Uçanbalık tarafından yayımlandı. 
Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder