28 Aralık 2015 Pazartesi

Kayıp Köpek Üzüm: Küçük Bir Dostluk Hikâyesi

Batu, deniz kıyısındaki sakin bir kasabadan şehre taşınmıştır. Eski evini, denizi, yeşil alanları ama en çok da arkadaşlarını özler. Taşındıklarının ertesi günü kendini dışarı atar. Etraflarına bile bakmadan yürüyen insanlar arasında Batu’nun dikkatini kıpkırmızı bir şey çeker. Bu, tıpkı kendisi gibi canı sıkılan küçük, sevimli bir köpeğin kırmızı tasmasıdır. Tasmadaki madalyona göre köpeğin adı Üzüm’dür ve görünüşe bakılırsa da etrafta onu arayan kimse yoktur. Onu orada öylece bırakamayan Batu, Üzüm’le arkadaş olmaya karar verir. 

Birlikte bütün gün oynarlar. Taşındıklarından bu yana Batu ilk kez kendini bu kadar mutlu hissetmektedir. Üzüm de mutlu görünmektedir, ama akşam olunca yüzünü asıp pencereden dışarı bakmaya başlar. Batu, onun da tıpkı kendisi gibi eski evini özlediğini anlar. Ertesi sabah Üzüm’ün neşeli havlamalarıyla uyanan Batu, bu sevimli köpekle birlikte ne oyunlar oynamaz ki: karın gıdıklamaca, saklambaç, en sevdikleri oyun olan sevgi yumağı, bisküvi gömme...



Ama akşam olduğunda Üzüm, yine, üzgün üzgün pencereden dışarıya bakmaya başlar. Böylece Batu ertesi gün işe koyulur ve Üzüm’ün sahibini bulmak üzere her yere ilan asar. Bununla da yetinmez esnafa ve komşulara da sorar. Bütün bu çabalarına karşın Üzüm’ü tanıyan kimse çıkmaz. Doğrusu Batu bundan dolayı biraz da mutludur; çünkü Üzüm’ü çok sevmektedir ve sonsuza kadar kendisiyle kalmasını istemektedir.




Birlikte dolaşmaya çıktıkları bir sabah Üzüm birdenbire koşmaya başlar. Batu da onu takip eder. Bir parka girerler; salıncakta, canı sıkkın gibi görünen bir kız oturmaktadır. Batu içinden, “Yoksaa...” der, yoksa... Siz ne dersiniz? Üzüm, sonunda, geceler boyunca özlediği sahibine kavuşmuş mudur? Batu, Üzüm’den ayrılmak zorunda mı kalacak? Okuyunca göreceksiniz ki Üzüm’le Batu’nun dostluğu bitmeyeceği gibi daha da çoğalacak.

Claire Freedman’ın yazdığı bu sıcacık dostluk öyküsüne Kate Hindley’in neşeli, renkli, hareketli ve eğlenceli çizimleri eşlik ediyor. Öyküyle çizimlerin uyum içerisinde olduğu, birbirini destekleyerek zenginleştirdiği Kayıp Köpek Üzüm’ü çocuklar kadar büyükler de büyük bir keyifle okuyacaklar. Melike Hendek’in Türkçeleştirdiği, Pearson Yayıncılık’ın yayımladığı kitabı 5 yaş ve üstü çocuklar için önerebiliriz.

Tülin Sadıkoğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder