5 Ocak 2016 Salı

Edward Tulane ve Mucizevi Yolculuk

Abilene, porselen tavşanını giydiren, onunla konuşan, okula giderken onu pencerenin önüne koyup yolunu gözleten bir çocuktur. Büyüklerin sadece "oyuncak" olarak gördükleri bu porselen tavşan Abilene için bundan daha fazla şey anlam ifade eder. Ona canlıymış gibi davranır. 

Abilene'e büyükannesi tarafından hediye edilen bu oyuncağın adı Edward'dır. Edward konuşulanları dinler, geceleri gözlerini kapayamadığı için uyuyamaz ama yıldızları seyreder.

Bir akşam büyükannesi Abilene'e, sanki sırf Edward dinlesin diye, sevmeyi bilmeyen bir prensesin masalını anlatır. Masalın sonu, dinleyenleri şaşırtır. Edward bu masalla büyükannenin ona bir şeyler anlatmak istediğini düşünmek yerine masalın saçmalığından dem vurur. 

Abilene oyuncağına o kadar düşkündür ki oyuncakla oynama yaşı geçmesine rağmen çıkacakları bir seyahatte Edward'ı yanına almadan duramaz. Edward da gemi ile yolculuk yapacağı için heyecanlıdır. Macerası da işte tam burada başlar. Onunla alay eden çocukların ellerine düşer ve kendini suyun derinliklerinde bulur. 

Ağa takılıp yüzeye çıktığında bir balıkçı sahiplenir onu. Yolculuğu burada bitmez. Güzel günleri yine hazinli bir son bekler. Son, yine yeni bir başlangıç olur. Edward'ın aklına böyle zamanlarda Abile'nin büyükannesinin anlattığı masal gelir. Çıktığı yolculuk kendini tanımasını sağlar ve yolculuğu başlangıç noktasına yakın bir yerde son bulur.

Kate DiCamillo'nun sevmeyi öğrenebilmenin mümkün olduğu fikri üzerine kurulu bu romanı  New York Times'ın çok satanlar listesinde de haftalarca yer almıştı.

Güneş Becerik Demirel'in Türkçeleştirdiği Edward Tulane ve Mucizevi Yolculuk, Mızıka Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap 9 yaş üstü çocuklara önerilebilir.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder