11 Ocak 2016 Pazartesi

Elma Ağacında Bir Büyükanne

Sokaktaki bütün çocukların bir büyükannesi vardı. Hatta bazılarının iki. Bir tek Andi büyükannesizdi ve bu onu çok üzüyordu.

Andi, arkadaşı Gerhard’a o gün elma ağacının üzerine çıkıp çadır kurmayı önerir. Ancak Gerhard, büyükannesiyle birlikte atlıkarıncaya gideceklerini söyler. Andi, onları birlikte hayal eder. Bir başka arkadaşına, Robert’a da aynı teklifi yapacak olur; ama onun da Amerika’dan büyükannesi gelecektir. Bir büyükannesinin olmamasına hayıflanan Andi annesine de söylenir. Annesi, Andi’nin hissettiği bu eksikliği onun bir büyükanneden bekleyeceği tüm beklentilerini yerine getirerek gidermeye çalışır. Hatta, annesi albümden çıkardığı bir fotoğrafı çerçeveye yerleştirir ve piyanonun üstüne koyar. Fotoğraftaki; altından kısa, beyaz lüle lüle saçların taştığı tüylü şapkası, kolunda çiçeklerle süslü çantası ve altından iç çamaşırının dantel uçlu paçalarının sarktığı uzun ve eski tarzdaki elbisesiyle Andi’nin büyükannesidir. İşte, Andi’nin bir gün tek başına elma ağacına çıktığında karşılaşacağı tam da bu büyükannedir.

Birlikte neler yapmazlar ki... Kimi zaman büyükannesi sekiz yaşındaki Andi’den daha sakınmasız davranmaktadır. Bu, tam da Andi’nin hayal ettiği bir büyükannedir...





Andi için değil, ama ailesi için sorun tam da buradadır. Andi’nin hayalindedir büyükanne, ama sanki gerçekten varmış gibi davranır zaman zaman. Büyükannesinden vaz geçmek de istemez Andi; çünkü birlikte inanılmaz yolculuklara çıkarlar. Ta ki bir gün tombul, kır saçları ortadan ikiye ayrılmış, sevgi dolu kahverengi gözleri olan Bayan Fink’le karşılaşana kadar.

Avusturyalı yazar Mira Lobe’nin yazdığı, Susi Weigel’in resimlediği ve Genç Osman Yavaş’ın Türkçeleştirdiği Elma Ağacında Bir Büyükanne, Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Mira Lobe, büyükannesinin gerçek hayattaki yokluğunu hayal gücünün yarattığı muhteşem bir büyükanneyle gidermeye çalışan Andi’nin gerçek dünyadan çok da kopmayan fantezi dünyasını okurlarına oldukça eğlenceli ve yumuşak bir şekilde aktarıyor. Susi Weigel’in resimleri ise öykünün duygusunu aktarmakta oldukça başarılı.  

Kitabı, 8 yaş ve üstü çocuklar için önerebiliriz.


Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder