15 Şubat 2016 Pazartesi

Bir yazar, üç kitap

İlgili yayınlar ne kadar takip edilirse edilsin mutlaka gözden kaçan, arada kaynayan bazı kitap ya da yazarlar oluyor. Neyse ki ilgi alanınızı bilen arkadaşlarınız "O kitapları nasıl buldun?" sorusu ile kaçırdıklarınızı fark etmenizi sağlayabiliyorlar. 

Bu kez İnkılâp Yayınları Genel Yayın Yönetmeni sevgili Senem Davis ile sohbet ederken "Bunları gördün mü?" diye elime tutuşturduğu kitaplar sayesinde tanıştım Tunç Atalay ile. Geçen yıl yayımlanan Siyah Beyaz Hikâye, İzini Arayan Salyangoz, Gıdıklanan Elma kitaplarını elime alıp baktığımda önce sade ve kişilikli çizimlerini çok beğendim. Sonra hikâyeleri okumaya koyuldum. 

Siyah Beyaz Hikâye, bir gece herkes uykudayken canı çok sıkılan ve gitmek isteyen siyah rengin hikâyesini anlatıyor. Siyah gidince her şey aynı kalmıyor elbet. Bundan gece avlanan canlılar kadar renginde siyahı barındıran hayvanlar da etkileniyor. Aynaya bakan bir zebra aynada "göremediklerine" inanamıyor. 

İzini Arayan Salyangoz, yağmurlu bir günde izini kaybeden bir salyangozun hikâyesi üzerine kurulu bir kitap. Herkes bilir ki salyangozlar ilerlerken bir iz bırakır arkalarında. Bu onların imzaları gibidir. İmza görünmez olunca varlığının kanıtı olan izinin peşine düşer. Son elbet mutlu biter. 

Bu iki kitap aynı sadelikte ama derinlikli, kurgusu güzel bir metin. Varlık sebebimiz, bizi biz yapan şeyler kadar bizim elimizin değdiği, hayatlarına dokunduklarımızla ilgili ve umut ile biten kitaplar.

Gıdıklanan Elma ise olgunlaşıp yere düşen bir elmanın hikâyesini anlatıyor bize. Elmanın kıkırdayıp gülmesi etraftaki diğer canlıların da ilgisini çekiyor. Her biri elmayı böyle güldüren şeyin ne olduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Netice ise herkesi şaşırtıyor.  

Tunç Atalay, 1980 Mersin doğumlu. Resim ve Çocuk Gelişimi/Okul Öncesi Öğretmenliği lisans öğrenimi gören Atalay, öğretmenlik yapıyor. Ülkenin birçok yerinde mesleğini icra ederken çocukların hayatına dokunmakla yetinmeyip çocuklar için yazıp, çizmeye başlamış. Bence çok da iyi etmiş.

Tunç Atalay'ın İnkılâp Yayınları'nın alt markası Mandolin'den çıkan kitapları okul öncesi dönemdeki çocuklar ve yeni keşif yapmak isteyen herkese hitap ediyor.

Ebru Akkaş





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder