8 Şubat 2016 Pazartesi

Minik Ayı Vadu - Ormandaki Dedikodu

Saklı Kayın Ormanı’nın sevimli minik ayıları Vadu ile en iyi arkadaşı Dadu’nun arası bir gün bir hiç yüzünden açıldı. Olay çok basit, incir çekirdeğini bile doldurmayacak bir nedene dayanıyordu.

Vadu, arkadaşı Dadu’yla saat üçte, ulu çınarın altında buluşmak üzere sözleşmiştir. Vadu, buluşma yerine gelir gelmesine de Dadu ortalıklarda yoktur. Önce meraklanan, ama sonra kızmaya başlayan Vadu, üstüne, bir de kendini terk edilmiş hisseder. Tam bu esnada tavşan gelir. Vadu’nun suratını neden astığını merak eder. Minik ayı da ona, “Ne olacak, Dadu sözünde durmadı. Burada, yapayalnız kaldım işte,” diyerek tavşanın merakını giderir. 

Tavşandan sincaba, sincaptan kelebeğe, kelebekten serçeye, sonunda Vadu’nun söyledikleri serçenin vasıtasıyla Dadu’ya ulaşır. Ancak aktarılan, Vadu’nun söylediğinden bambaşkadır. Dadu, Vadu’yu terk etmiştir; Dadu, bencil ve hiç sözünde durmayan biri olduğu için artık dost değillerdir. Duydukları karşısında neye uğradığını şaşıran Dadu gözyaşlarına boğulur. Üstelik Dadu sözünde durmamazlık etmemişti; gerçek bambaşkadır... Neyse ki araya bilge baykuş girecektir. Üstelik iki dostun birbirlerine olan sevgisi de dedikoduları aşacak güçtedir.

Dedikodu, ilk anda yalnızca yetişkinler arasında olur diye düşünürüz. Ancak, özellikle 8-9 yaşlarındaki çoçuklar arasında da dedikodu oldukça yaygın. Amerikalı bir psikolog bazı çocukların nadiren dedikoduyu başlatan taraf olsa da dinlemekten ve bunları aktarmaktan kendilerini alamadıklarını söylüyor. Uzmanlar ayrıca, kimi zaman da çocukların arkadaşlarından ya da sınıfta olan bitenlerden yakındıklarını duyan anne-babaların, bunları çok dikkatle dinlemeleri ve gerçekle-dedikodu arasındaki farkı çocuklara göstermelerinin gerekliliğini vurguluyor. Çocuğu duygusal olarak etkileyebilecek, hatta kimi zaman uzmanların da işaret ettiği gibi sonuçlarının fiziksel boyuta da taşınabileceği dedikodu karşısında dikkatli olunması önemli. Bu nedenle çeşitli uzmanlar çocuğun dedikodu yapmasını ya da bunun çocuğa zarar vermesini önleyici pek çok öneride bulunuyorlar. 

Ayfer Gürdal Ünal’ın kitabı tam da bu noktada ayrıca çok önemli. İki iyi arkadaş Vadu ile Dadu’nun arası, tamamen kendilerinin dışında gelişen olaylar sonucu açılıyor. Neyse ki; ne duymuş ya da ne olduğunu düşünmüş olurlarsa olsunlar, birbirlerini çok seven ve önemseyen bu iki arkadaş için dostlukları daha önemlidir.    

Ayfer Gürdal Ünal’ın yazdığı, Gözde Bitir’in resimlediği Minik Ayı Vadu – Ormandaki Dedikodu, Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlanıyor. Ünal, web sitesinde bu kitabın 6-9 yaş grubu için yararlı olduğunu belirtiyor.

Minik Ayı Vadu dizisinin diğer kitaplarını da yine Can Çocuk Yayınları arasında bulabilirsiniz.


Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder