11 Nisan 2016 Pazartesi

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı 2016


54. Bologna Çocuk Kitapları Fuarı, 98 farklı ülkeden 25 binin üzerindeki ziyaretçi ve 1200 katılımcı ile 4-7 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Bu yıl fuar son yıllara kıyasla daha kalabalıktı. Geçen yıl koridorlarda rahat rahat gezilirken bu yıl bazı salonlarda yoğunluktan yürümek bile oldukça zordu.

Bu yılki onur konuğu Almanya'ydı ve Almanya görsel açıdan oldukça zengin bir stand ile fuarda yer aldı. Ayrıca ağırlıklı Alman Yayıncıların yer aldığı 30. Salon'da Alman illüstratörlerce hazırlanmış kitap ağaçları sergisi yer alıyordu ki bence fuarın en güzel mini sergilerinden biri oydu. Bana Ağacını Anlat diye çevirebileceğimiz başlıktaki sergide ağaçlar Alman sanatçılar tarafından bezenmişti. Her ağacın altında illüstratörün biyografisi yer alıyordu.


Kitapların yayın haklarının satıldığı fuarda dikkat çeken noktalardan biri sessiz kitap adı verilen ve öykünün sadece resimlerle anlatıldığı kitap sayısındaki artış dikkat çekiciydi. Sessiz kitapların çeviri gerektirmediği için ticari açıdan da daha şanslı bir alan olduğu konuşulanlar arasındaydı. 

İllüstratörler Sergisi 50. yılını özel bir sergi ile kutladı. 1967-2016 yılları arasında bu seçkide yer almış 50 sanatçının eserinin yer aldığı sergi aynı zamanda çizimlerdeki değişimi ve eğilimleri göstermek amacını da taşıyordu. Shaun Tan, Suzzy Lee, Quentin Blake gibi sevdiğim illüstratörlerin işlerinden oluşan sergide Türkiye'den bir sanatçının işi yer almıyordu. 


Bologna Çocuk Kitapları Fuarı, aynı zamanda çocuk edebiyatının büyük ödüllerinin sahiplerini bulduğu bir fuar. İki yılda bir verilen Hans Christian Andersen Ödülü'ne bu yıl Çinli yazar Cao Wenxuan ve Alman illüstratör Rotraut S. Berner değer görüldü. 

Çocuk Edebiyatının Nobel'i sayılan Türkiye'nin de 2 yazarının adaylar arasında olduğu ALMA ödülüneyse İngiliz Meg Rosoff sahip oldu.

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'nın düzenlediği 3 binden fazla başvuru alan ve 77 illüstratörün işlerinin seçildiği İllüstratörler Sergisi'nde ödül Meksikalı Juan Palomino'ya verildi. 

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'nda Türkiye'nin konuk ülke olması için görüşmeler halen devam ediyor. Belki yakın bir zamanda bu netleşir ve Türkiye de gelişen çocuk yayıncılığını sergileme fırsatı bulur. Yalnız bunun için ticari kaygı gözetmeksizin artistik denilen tarzda kitapların sayısının artmasında fayda var.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder