24 Mayıs 2016 Salı

Gece ile Gündüz

Farklı türlerin birbirlerine düşmanlığı hikâyelerin olduğu gibi bazı klişelerin de kaynağı olabiliyor. Bu farklı türlerin doğası gereği ortada olan çekişmeyi ortadan kaldırmak da bu bağlamda hikâyelerde ele alınabiliyor. Gece ile Gündüz, Zamansız Pişen Kurabiye adları gibi birbirinden çok farklı ama birbirini tamamlayan bir ikilinin öyküsünü aktarıyor bize.

Gece ile Gündüz, Burgazada'da yaşayan iki arkadaş. Arada bir günlerini postacının peşine takılıp ada sokaklarında geçiriyorlar. Her gün yaptıkları şeyler de var elbet. Mesela Gündüz her sabah kurabiye yapıyor ve evi mis gibi kurabiye kokusu sarıyor. Eve yorgun argın döndüklerinde de bu kurabiyeleri afiyetle yiyorlar.

Fakat bir sabah farklı bir şey oluyor. Gece, yanık kokusuyla uyanıyor. Sadece bununla kalsa iyi en iyi arkadaşını da evde bulamıyor. Neyse ki arkadaşı onu merakta bırakmayacak bir incelik gösterip bir not bırakıyor. Gece, Gündüz'ün peşine düşüp sorunu ortadan kaldırmak için canla başla arkadaşına yardıma koşuyor.

Kara bir köpek olan Gece ile sarman bir kedi olan Gündüz'ün hikâyesinin çıkış noktası da farklı türlerin birlikteliği... "Her zaman iyi yaptığımız şeyleri birden yapamaz olursak bunun sebebi ne olabilir acaba?" sorusunu da bize hatırlatan bu kitap kendine güven teması üzerine güzel bir öykü. 

Sima Özkan Yıldırım'ın yazdığı, Mert Tugen'in resimlediği Gece ile Gündüz, Zamansız Pişen Kurabiye okul öncesi dönem ile okuma yazmayı yeni öğrenen çocuklara hitap ediyor. Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlanan Gece ile Gündüz'ün Kuşlara Uzanan Dallar, Pudra Şekeri Yağmuru ve Kaç Saat Kaç maceraları da mevcut.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder