20 Haziran 2016 Pazartesi

Berk Mucit Oldu

Berk’in, mucitlere bazı eleştirileri var. Pek çok buluş yapmıştır mucitler, ama hiç çalışmadan beş alınan ödevi ya da on kilo yesen de hasta etmeyen dondurmayı bulan yoktur. Peki ya televizyonu icat eden mucide ne demeli... Düğmesine basıp açmayı bulanlar kapatmayı da akıl etmiştir; ama babası filmi kapattırıp Berk’i erkenden uyumaya yolladığında rüyada devam eden filmi bulan olmamıştır.

Berk, ev içindeki sorunlara da çözümler üretir. Örneğin; sürekli pırtlayan erkek kardeşi için ses geçirmeyen külot; babasının özellikle misafirliğe giderken giymesi için ütülendikten bir saat sonra kot pantolona dönüşen kumaş pantolon; tatile giderken boş, dönerken dolu olan bavulların taşınmasını kolaylaştırmak için vakumlu bavul... Berk’in bu “icatlarını” duyan anne-babası çok heyecanlanır ve oğullarının bir mucit olduğunu düşünerek onu üstün zekâlılar okuluna götürmeye karar verirler.

Üstün zekâlılar okulunda bir zekâ testine girer, Berk. Sonuçlar bir hafta sonra açıklanacaktır. Bu süre içinde de okulun müdürü Berk’ten o güne kadar yapmadığı yepyeni bir icat yapmasını ister. Bu ödevden sonra Berk’in evdeki yaşamı birdenbire değişir. Onu gün içerisinde pek çok kez bakkala yollayan annesi alışverişini artık kendisi yapmaktadır. Babası ise onu teşvik etmek için tuvalete bile defterle kalem koymuştur. Öte yandan küçük kardeşi Cem ise Çin filmi izlemiyorsa sürekli sesler çıkartmakta ya da pırtlamaktadır. Annesi, Berk’in böyle gürültü patırtı içerisinde mucit olamayacağına hayıflanırken o anda oğlanın kafasında bir “icat şimşeği” çakar. Bir gramafon borusu, çeşit çeşit elektronik eşya ve babasının elektronik turist çevirmeni ile bir “Cem Çevirmeni” icat eder. Bu aleti Cem’in konuştuğu dile en yakın olan Çinceye ayarlamıştır. Üstelik alet işe yarar gibi görünmektedir; çünkü Cem’in agularını, bağırıp çağırmalarını Türkçeye çevirmektedir. Söyledikleri ilgisiz olsa da Berk’in annesi ve babası oğullarının bir dahi olduğuna inanırlar. Konu komşu, okuldaki arkadaşları ve öğretmenleri, Berk’in Uzakdoğu’da dayısı, hatta dayısıyla birlikte gelen Çinliler...Berk’in buluşuna ilgi gösterirler. İşte tam bu noktada işler çığırından çıkar. Ne mi olur? Kitabı okuyunca göreceksiniz.

Kaan Elbingil’in yazdığı, Merve Atılgan’ın resimlediği Berk Mucit Oldu başlıklı resimli çocuk öyküsü kısa bir süre önce Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Kitap, 7 yaş ve üstü çocuklar için öneriliyor.

Yazar, çocuklar için yazdığı bu ilk kitabında, serbest bırakıldığında çocukların hayalgücünün gerçekten de sınırı olmadığını gösteriyor. Bunun yanı sıra, Kaan Elbingil’in kitabı, özellikle günümüzde öne çıkan bir konuyu mizahi bir dille ele alması açısından ayrıca dikkat çekiyor: Çocuklarına iyi bir gelecek sunmak isteyen ebeveynlerin, kimi zaman, çocuklarıyla ilgili kurdukları hayallerin, hatta beklentilerinin sınırı olmayabiliyor. Bu kötü değil elbette, ama ebeveynlerin kurdukları hayallerin çocukların istekleriyle, yetenekleriyle buluşması özellikle çocuklar açısından çok önemli bana kalırsa. Beklentilerle boğmadan, sorumluluklarla ezmeden çocukların kendileri olmalarına yardım etmek, istek ve yeteneklerini teşvik etmek ama bunu ayakları yere sağlam basarak yapmak bir ebeveynin çocuğuna verebileceği en değerli katkı olacaktır. Tam da bu nedenle Berk Mucit Oldu hem çocukların, hem de anne-babaların, keyif alarak ama bir yandan da kendilerini sorgulayarak okuyabilecekleri bir kitap.


Tülin Sadıkoğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder