19 Haziran 2017 Pazartesi

Hoş Geldiniz

Ben bir kutup ayısıyım. İşte şurada arkadaşlarının yanında, suya ayaklarını sokmuş olan benim. Buzun üzerinde hayatımız sakin ve huzurlu geçiyordu. Derken, o ses de neydi öyle?

Sakin bir yaşam sürerken kopan buz parçasının üzerinde kalan üç kutup ayısı denizde sürüklenmeye başlar. Sonu gelmeyecekmiş gibi görünen kocaman, mavi okyanusun ortasındadır kutup ayıları. Kendilerine yaşayacak yeni bir yer bulmaları gerektiğinin farkındadırlar. Ancak o da ne? Gökyüzü kararmış, fırtına kopmuştur. Korkarlar ve acilen yeni bir ev bulmaları gerektiğini düşünürken “kara” görünür. Kurtulmuşlardır! Ancak burada yaşayan inekler onları “çok tüylü, çok uzun” bulurlar ve kabul etmezler.

Kutup ayıları yaşayacakları yeni bir yer aramaya devam ederler. Bu arada üzerinde bulundukları buz parçası da erimeye başlamıştır.

Yeni bir yere varırlar. Burada bir panda vardır... Onların kalabalık olduğunu düşünür. Hepsi için yaşayacak yeterli yer yoktur. Kutup ayıları yeniden yola, yani denize, koyulurlar. Bir sonraki adaya vardıklarında buz parçası neredeyse tamamen erimiştir. Çok zamanları yoktur... Yardım, diye bağırırlar; ancak adadaki zürafalar onları duymazlar bile. Bir göz atmayı düşünseler de çay içmeyi tercih ederler.

Kutup ayıları artık umutlarını kaybetmek üzeredir ki okyanus onları tam da zamanında boş bir adaya götürür. Sonunda yeni bir yuva bulmuşlardır... Bu adada kendilerine bir yaşam kurarlar. Keyifleri yerindedir; ancak bir gün bir kayıkta üç maymun gelir ve yaşamak için yeni bir yuva aradıklarını söyleyerek kutup ayılarından yardım ister. Kutup ayıları ne yanıt verir? Okuyunca göreceksiniz...

Çevre temalı kitaplarıyla tanınan Barroux, bu kitabında yine küresel ısınmaya bir göndermede bulunmuş; ancak ana konu göçmenler. Ellerinde olmayan nedenlerle evlerinden ayrı kalan ve kendileri için yeni bir yer arayan üç kutup ayısı önce dış görünüşleri, sonra sayıları nedeniyle kabul görmezler. Bir başka adada seslerini bile duyuramazlar.

Barroux, gündemde olan bu zorlu ve hassas konuyu, çocukların farkındalığını olumlu yönde geliştirecek şekilde ele alıyor. Redhouse Kidz tarafından yayımlanan, Barroux’nun yazıp resimlediği ve Oğuzhan Aydın’ın çevirdiği Hoş Geldiniz, 3 yaş ve üstü çocuklar için öneriliyor. Ancak bu kitap yetişkinlerin de bakış açısını tazeleyecek.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder