24 Temmuz 2017 Pazartesi

Ufuk Çizgisi

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Müjde Ayan, Ufuk Çizgisi için yazdığı önsöze şöyle başlıyor: "Birey ve toplum ilişkilerinde yönlendirici olan sanat olgusu; zihinsel, duyusal, duygusal, sosyal ve fiziki yapılanmaya zemin oluşturmaktadır. Bu nedenle her yaştaki bireyin kendini ifade edebilmesi ve bunu yapıcı üretken paylaşımcı bir eyleme dönüştürülebilmesi için küçük yaştan itibaren verilecek sanat eğitimi büyük önem arz etmektedir." 

Eğitim sistemimizde ne yazık ki müzik, resim, beden eğitimi gibi dersler gerekliği ağırlığı ve önemi pek kazanamadı. Veliler bu derslerden düşük not alınabileceğini hiçbir zaman kabul edemedi, öğrenciler ise neredeyse bu derslere boş dersler gözüyle baktı. En azından benim dönemimde bir kısım böyleyken başka okula giden benden büyük kuzenlerim resim dersinde yağlı boya ile öyle tablolar yaparlardı ki karşılarına geçip hayranlıkla onları izlerdim.

Bakmak ve görmek arasındaki farkı anlamak için gözlerin de eğitilmesi gerekiyor. Bu elbette küçük yaşlarda başlayacak bir göz terbiyesi olur. Çocuklara sanat eğitimini vermek ve el becerilerini geliştirip güzelce vakitlerini geçirmelerini sağlayacak çokça kitap yayımlandı önceki yıllarda. 

Belge Yayınları da 2016 yılında görsel sanatlar öğretmeni Ufuk İbrahimoğlu'nun hazırladığı, ebadıyla da farklılık gösteren Ufuk Çizgisi kitabını yayımlayarak katkı sağladı bu yayınlara. Kitabın alt başlığı ise 1-8. Sınıflar Arası Öğrenciler İçin Yaratıcı Görsel Sanatlar Eğitim Seti'ydi. 

Kitapta çocuklar için hazırlanmış  tam tamına 105 etkinlik yer alıyor. Etkinlikler diğer resimli etkinlik kitaplarındakilerden farkı ile dikkat çekiyor. Sıkça rastlanılan parmak baskı bu kitapta yer almıyor, onun yerine ayak baskı ile bir çalışma yapılması öneriliyor. İlk defa gördüğüm, daha önce aklıma bile getirmediğim ayak baskı ile yapılan resmin beni oldukça eğlendirdiğini söylemeliyim. Diğer ilginç baskı çeşitlerinden biriyse balonla baskı. Neticesi oldukça hoş.

Ufuk Çizgisi'nde çocuklar hem farklı teknikleri hem de farklı malzemeleri tanıma fırsatı bulacak. Kitabın sonunda yer alan Sanat Terimleri ve Malzemeleri Sözlüğü bölümünde etkinliklerde geçen materyaller çocukların anlayacağı bir sadelikle aktarılıyor.

Ufuk Çizgisi resim yapmaya ilgi duyan herkesin ilgisini çekebilecek bir kitap.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder